top of page

Fodboldens 007 kørte rundt med kikkert og stige i bagagerummet

  • henrikmessmer
  • 29. sep. 2024
  • 10 min læsning

Opdateret: 23. jan.

Fodboldspioner har i årevis optrådt undercover bag træer eller skjult sig i nærliggende huse, når de bedste hold i verden har øvet nye formationer eller trænet spektakulære frisparkskombinationer. Men ingen overgår italieneren Claudio Nitti, der altid kørte rundt med en kikkert, et kamera og en stige i bagagerummet. Engang blev han snuppet i en hal, hvor børn trænede judo. En anden gang var han iklædt camouflageuniform.

Den tidligere Serie B-spiller, Claudio Nitti (t.h.), har igennem mange år været træner Walter Mazzarris (t.v.) tekniske assistent. En job, der blandt andet har indebar kreative opgaver som udspionering af kommende modstandere.


Vi er i august 2012. Juventus skal møde Napoli i årets italienske Super Cup-finale. Den er flyttet til Beijing i Kina for at promovere italiensk fodbold på det store asiatiske marked og dermed få adgang til milliardindtægter på salg af tv-rettigheder, trøjer m.v.


Men selv om økonomiske interesser har overtrumfet de fodboldmæssige, er drømmen om at vinde endnu et trofæ stor i begge klubber. I SSC Napoli er den så stor, at træner Walter Mazzarri har sendt sin mesterspion Claudio Nitti på feltarbejde for at forberede "I Partenopei" bedst muligt på mødet med "Den gamle dame".


Nitti drager afsted mod træningsanlægget Olympic Sport Center Stadium, hvor de zebrastribede modstandere forbereder sig op til kampen. Da han ankommer sammen med sin assistent, Enzo Concina, opdager de, at anlægget er lukket for uvedkommende.

Men den slags forhindringer er Nitti vant til i sit arbejde som ”fodboldobservatør”, og han er ikke typen, der lægger kamera og kikkert fra sig uden at have prøvet alt.

Sammen med Concina finder han frem til nogle lokaler under tribunerne, der er indrettet som gymnastiksal. Her bliver en gruppe børn undervist i judo, og Nitti og Concina blander sig med de kinesiske forældre, der står og ser på. Mens alle forældres øjne følger børnene på gulvet, retter Nitti og hans assistent deres kameraer ud mod banerne, hvor Juventus er i gang med de taktiske øvelser. Manøvren går efter planen, lige indtil en blitz afslører dem, og de ender med at blive bortvist af Juve’s sikkerhedsfolk.


Få dage senere taber Napoli foran 75.000 tilskuere på Beijing National Stadium med 4-2 efter forlænget spilletid. Spionagen mod Juventus var på alle niveauer mislykkedes, men Claudio Nitti havde føjet endnu et kapitel til en lang fortælling om jævnlige brud på normer og regler for at øge vinderchancerne i topfodbold.

Italien Super Cup i 2012: Juventus-Napoli 


Italien Super Cup-finale 2012

11. august 2012, Dalian Suoyuwan Football Stadium, Beijing, Kina (60.000 tilskuere)

Juventus-Napoli 4-2 (1-2) (efter forlænget spilletid)

0-1 Cavani (27.), 1-1 Asamoah (37.), 1-2 Pandev (41.), 2-2 Vidal (67.), 3-2 Maggio (97. – selvmål), 4-2 Vucinic (101.) 

Juventus (3-5-2): Buffon (C) - Lúcio, Barzagli, Bonucci – Lichtsteiner (89: Padoin), Pirlo, Marchisio, Vidal, Asamoah – Giovinco (116.: Giaccherini), Matri (46.: Vucinic). Træner: Carrera.

Napoli (3-4-1-2): De Sanctis – Cannavaro (C) (62.: Fernández), Britos, Campagnaro – Maggio, Inler (105.: Dossena), Behrami, Zúñiga – Hamsik (68.: Gargano) – Pandev, Cavani. Træner: Mazzari.


Lejede en hest fra en rideskole

Claudio Nitti var den ukronede spionkonge i italiensk fodbold op gennem 00'erne og 10'erne, hvor han blev både berømt og berygtet for sit arbejde for Walter Mazzarri.


De to kendte hinanden fra Serie B-klubben Modena, som de var sammen om at spille op i Serie B. Dengang var Nitti i starten af sin karriere. Senere spillede han som forward i klubber som AC Perugia, AC Cesena og US Fiorenzuola, indtil han i sommeren 1999 takkede af i AC Lumezzane efter en karriere, som primært foldede sig ud i den næstbedste række.

Hvornår han begyndte at arbejde for Mazzarri er svært at afdække, men de to havde i hvert fald fundet sammen i slutningen af 00'erne, da den tidligere Watford-, Inter- og Sampdoria-træner stod i spidsen for Napoli.


Nitti kørte efter sigende rundt med en stige i bagagerummet på sin jeep, så han til hver en tid kunne forcere hegn og andet, der stod i vejen for hans arbejde. Kameraet var altid opladet, og kikkerten klar til brug, ligesom han var kendt for køre rundt med tørklæder fra alle Serie A-klubber, så han kunne camouflere sig som fan.


Ifølge legenden lejede han i 2010 en hest fra en nærliggende rideskole for at kunne spionere mod Mourinhos Inter.


En meget omtalt video optaget af Chievo Veronas kameraer i april 2018 viser Nitti parkeret på toppen af en bakke nær Veronellos sportskompleks klædt i camouflageuniform og med en kikkert i hånden.


Kendskabet til Nittis metoder stammer primært fra de gange, hvor han er blevet afsløret. Hvad han ellers har gjort sig skyldig i gennem adskillige Serie A-sæsoner, kan man kun gisne om.


Gemte sig bag træer med kamera og kikkert

Spionage i topfodbold er helt almindeligt og har været det i årtier. Et af de første kendte eksempler går helt tilbage til 1954, hvor den vesttyske landstræner, Sepp Herberger, efter sigende sendte en spion ind på Ungarns hotel, før de to hold skulle mødes i VM-finalen. Målet var at finde ud af, hvor skarpe finalemodstandernes spillere var, hvad og hvornår de spiste, hvornår sov de osv. Siden har mange brugt de samme metoder for at øge chancerne for at vinde, og kreativiteten har været stor. Fra de mest klodsede Inspector Clouseau-agtige spionageforsøg til højteknologisk hacking af modstandernes data.


Afsløret på Romas anlæg

De seneste kendte eksempler er fra i år.

Ved OL i august blev det canadiske kvindelandshold taget i at overvåge New Zealands træning ved hjælp af en drone, og det medførte til en historisk hård straf. Canadierne fik frataget seks point i gruppespillet, blev idømt en bøde på 1,5 millioner kroner, og tre af holdets ledere fik et års karantæne fra fodbold.

Et andet eksempel er fra februar.

På AS Romas træningsanlæg, Trigoria, hundser træner Daniele De Rossi rundt med sine spillere forud for mandagens hjemmekamp mod Torino FC.

Mens spillerne varmer op og strækker ud på det berømte anlæg 22 kilometer syd for den italienske hovedstad, er sikkerhedsfolk i gang med deres sædvanlige patruljer på arealerne, der omkranser fodboldbanerne. Her støder de på den kendte Torino-spion, Michele Orecchio. Udrustet med kamera og kikkert gemmer han sig bag nogle træer, mens han følger med i hver en bevægelse ude på banerne.


Afsløringen vækker opsigt i Italien og bliver en mediehistorie, men den kommer ikke helt bag på Roma. Allerede året før har den daværende træner, José Mourinho, været så sikker på, at Torinos berygtede 007-mand fulgte med på afstand, at han har sendt folk ud for at lede efter ham, og "The Special One" er endt med at flytte den taktiske træning til en anden bane – bare for en sikkerheds skyld.

Det er meget muligt, at Orecchio også fulgte med fra kulissen på Trigoria i 2023, men hvis han gjorde, slap han for samme ydmygende afsløring som i februar i år.


Gemte sig på loftet

Selv om Italien nok er spionagens højborg, er de andre store fodboldnationer også rige på vilde eksempler på spektakulære forsøg på at få afsløret modstandernes dybeste hemmeligheder.


Vi flyver tilbage i tiden og tager til England. Det er den 19. maj 2004. Lincoln City fra landets fjerdebedste række sidder i omklædningsrummet på Alfred McAlpine Stadium, hvor de er halvvejs i en Play Off-kamp om oprykning til League One mod hjemmeholdet Huddersfield Town.


Manager Keith Alexander forbereder spillerne til en anden halvleg, hvor de skal ud og forsvare en 2-0-føring. Lincoln har tabt det første opgør med 1-2.

Pludselig bliver han afbrudt af larm fra loftet over ham, og i næste sekund styrter en knækket loftsplade ned på gulvet. Spillernes og Keith Alexanders øjne søger pr. refleks op mod hullet i loftet, og deroppe i tusmørket sidder en lettere korpulent mand med angst i blikket og kigger ned på dem.


Manden er Huddersfields mangeårige materialeansvarlige, Andy Brook, og Lincoln-mandskabet har netop afsløret ham i at lytte med på deres taktiske planer for de sidste 45 minutter. Hans forsøg på at give hjemmeholdet en fordel til anden halvleg er endt i en pinlig afsløring, da en skrøbelig polystyrenplade brat har afsluttet hans karriere som udsendt spion bag fjendens linjer.


Historien forbliver en hemmelighed mellem de involverede i 15 år, og den får aldrig konsekvenser for Andy Brook eller Huddersfield. Først i 2019 rammer den medierne, da den tidligere Lincoln-angriber Gary Taylor-Fletcher underholder sine følgere på Twitter med den vanvittige anekdote. Om Andy Brook fik afgørende viden med tilbage til Huddersfields omklædningsrum, får vi nok aldrig afsløret. Men hjemmeholdet fik faktisk udlignet Lincolns føring, fik 2-2, gik videre til Play Off-finalen og endte med at rykke op.


Stak snablen ned i konkurrentens scoutingplaner

Mange spionsager er endt uden straf på grund af manglende beviser, eller fordi modstanderne bare har trukket på skuldrene over en amatøragtig udførelse. I andre tilfælde er spionerne sluppet for straf, fordi deres handlinger hverken har været i strid med lovgivningen eller fodboldforbundenes vedtægter. Men der findes eksempler på mere systematisk udført spionage, der ikke kun er blevet mødt med stor forargelse men også er endt i kontant afregning.


Det sidste gælder for eksempel for Liverpool FC, der i 2013 fik adgang til Manchester Citys scoutingdatabase. To Liverpool-medarbejdere, der tidligere havde været ansat hos City, brugte i et halvt år deres gamle logins og kunne dermed holde øje med, hvilke spillere konkurrenterne mod øst var på udkig efter. Sagen kom først til offentlighedens kendskab med seks års forsinkelse, og her kom det frem, at Liverpool frivilligt havde betalt, hvad der svarer til 8,6 millioner danske kroner i kompensation til City. Formentlig for at undgå en endnu hårdere straf fra fodboldforbundet.


England er også hjemsted for en anden spionagesag med store økonomiske konsekvenser - den såkaldte "Spygate" fra 2019 med en excentrisk og perfektionistisk argentiner i rollen som skurk.


Daværende Leeds-manager, Marcelo Bielsa, blev afsløret i at have sendt en spion til Derby for at overvære den kommende modstanders træning. Bielsa mente dog ikke, at han havde gjort noget ulovligt. På en berømt 66 minutter lang pressekonference sagde han, at spionage er helt normalt i topfodbold og afslørede derefter, at hans stab havde tilsvarende detaljeret viden om alle modstandere i The Championship.


Leeds fik en bøde på £200.000 af det engelske fodboldforbund, men slap for pointstraf.


Vidste mere om Barcelona end Guardiola gjorde

Bielsas påstand om udbredt spionage i topfodbold blev i øvrigt senere bekræftet af hans kollega i Manchester City, Pep Guardiola. Pep afviste, at Manchester City brugte den slags metoder. Men han fortalte, at spionage var helt normalt, da han var træner i Spanien og Tyskland, og han leverede et konkret eksempel:


Historien var tilbage fra de tidlige 2010’ere, hvor han selv var træner i FC Barcelona, og Marcelo Bielsa stod i spidsen for Athletic Bilbao. Dengang var Bielsa mindst lige så grundig, som han senere var i Leeds, og derfor var Messi & Co. selvfølgelig under hans lup forud for en kamp mellem de to klubber. Da Bielsa var færdig med at kortlægge catalanernes tiki-taka-småspil, udleverede han - som en gave - sine notater til Guardiola. Pep tog det hele med et smil og svarede, at Bielsa uden tvivl vidste mere om Barcelona, end han selv gjorde.


Efter afsløringen af Leeds’ spionage var Derbys daværende manager, Frank Lampard, noget mere forarget.

”Jeg vil hellere lade være med at træne end at sende folk undercover på hænder og knæ med tænger og boltsakse for at snige sig ind og kigge på modstanderen”, sagde han.

Kort efter kom det frem, at han selv havde haft gavn af de samme metoder. Da han i sin aktive karriere spillede i Chelsea FC, havde daværende assistenttræner, André Villas-Boas, været flittig gæst på alle modstandernes træningsbaner.


Ville filme gennem et spejl

Et af de mest spektakulære forsøg på spionage ramte det danske kvindelandshold ved VM i Kina i 2007. Op til holdets første kamp mod værtsnationen opdagede danskerne, at to personer i naboværelset på et hotel sad klar til at optage holdets taktikmøde via et spejl, som de kunne filme igennem.

Danskerne klagede til FIFA, men sagen endte med at blive afvist, og Kina vandt kampen med 3-2.


14 år tidligere var mistanken om spionage mere løs, da England mødte Norge i en VM-kvalifikationskamp. Den hårdt pressede engelske landstræner, Graham Taylor, havde besluttet sig for at ændre på holdets formation, så englænderne spillede med tre mand i bagkæden i stedet for de klassiske fire.

Det skulle nordmændene selvfølgelig ikke vide noget om på forhånd, og derfor var Taylor meget opmærksom på, om hjemmeholdets folk kiggede med fra fjeldtoppene. Hurtigt fik han en klar fornemmelse af, at "The Three Lions" blev overvåget, og derfor besluttede han resolut at flytte holdets træning til et andet anlæg.

Desværre for Taylor lå de nye baner så tæt på en lokal sportsjournalists hus, at nordmændene næste morgen kunne læse om englændernes planer i en af landets største aviser.


Måske er det forklaringen på, at Norge sensationelt vandt med 2-0. Men der kan have været mange andre: Tiden under Graham Taylor var præget af nedtur på nedtur, og han endte med at blive fyret, da England endte på en tredjeplads i deres VM-kvalifikationsgruppe efter Holland og Norge.

VM-kvalifikation 1992-93: Norge-England 


VM-kvalifikation 1992-93  2. juni 1993, Ullevål Stadion, Oslo, Norge (22.300 tilskuere)

Norge-England 2-0 (1-0) 

1-0 Leonhardsen (43.), 2-0 Bohinen (48.) 

Norge (4-5-1): Thorstvedt – Halle, Pedersen, Bratseth (C) (83.: Nilsen), Bjørnebye – Flo, Bohinen, Mykland, Rekdal, Leonhardsen – Fjørtoft (57.: Sørloth). Træner: Olsen.

England (3-5-2): Woods – Walker (63.: Clough), Adams, Pallister – Dixon, Platt (C), Palmer, Gascoigne, Sharp – Ferdinand, Sheringham (46.: Wright). Træner: Taylor.


Købte nabogrund for at undgå overvågning

I Tyskland kom det i 2018 frem, at Bundesliga-holdet Werder Bremen havde brugt en drone til at udspionere TSG Hoffenheim — men Hoffenheims træner, den nuværende landstræner Julian Nagelsmann, tog sagen helt roligt.


"Jeg er ikke rigtig vred på analytikeren for at gøre sit job," sagde Nagelsmann og tilføjede, at det var "rosværdigt", at Werder Bremen var parat til at gå så langt for at vinde.


I Borussia Dortmund betalte klubben i 2016 tæt på 2,5 millioner kroner for at komme spionage til livs. Klubben købte en nabogrund til sit træningsanlæg for at forhindre observatører og journalister i at overvåge Bundesligaholdets arbejde – en høj pris for en bakke uden græs, men åbenbart nødvendigt.


Uden job i 2½ år

Den opfindsomme og kreative Claudio Nitti er så vidt vides ikke aktiv i øjeblikket, men han er ikke typen, der dyrker offentlighedens rampelys - af helt åbenlyse grunde. Hans sidste kendte job var i Serie A-klubben Cagliari Calcio, hvor han blev ansat som teknisk assistent under Walter Mazzarri og sagde farvel til sin foreløbige sidste ansættelse i italiensk topfodbold, da Mazzarri blev fyret maj 2022.

 


Kilder

  • Brookes, Sam; “New SPY-GATE scandal erupts in Italy as 'security catch a Torino staff member hiding and taking notes during a Roma training session' ahead of tonight's Serie A clash” (dailymail.co.uk) (2024)

  • Cecchetto, Elena; “Calcio e spionaggio: l’”Orecchio” di Juric torna a Trigoria” (masterx.iulm.it) (2024)

  • Ducker, James; ”Pep Guardiola: Everybody spies in European football - I did it at Bayern Munich but won't at Manchester City” (telegraph.co.uk) (2019)

  • Haupt, Florian; ”Genua enttarnt Trainings-Spitzel in Kampfmontur” (welt.de) (2013)

  • Olivero, G.B.; “Il Napoli spia l'allenamento E la Juventus si arrabbia” (gazzetta.it) (2012)

  • Shergold, Adam; “Premier League Spying storm: Liverpool 'paid to settle claims from Manchester City after rivals brought in experts to see if their scouting system had been hacked'” (dailymail.co.uk) (2019)

  • Whitehead, Jacob; ”A history of spying in football: Drones, interns at training and kit men in ceilings” (nytimes.com) (2024)

  • “10 times teams ‘spied’ on their opposition: Leeds Utd, Chelsea, Man Utd…” (planetfootball.com) (2023)

  • “Leeds United fined £200,000 over Derby County spying affair” (theguardian.com) (2019)

  • “Torino analyst caught spying on Roma again” (besoccer.com) (2024)

コメント


Tilmeld dig PRIMA PUNTAs nyhedsbrev

Tak for din tilmelding

  • White Facebook Icon

© 2023 by PRIMA PUNTA Media

bottom of page